Вчені Массачусетського технологічного інституту, Гарвардського та Колумбійського університетів заявили, що стародавній папірус, в якому міститься згадка про дружину Ісуса, не підробка. Повний текст дослідження авторів доступний на сайті журналу Harvard Theological Review, а його короткий зміст наводить Phys.org.

Фрагмент стародавнього папірусу розміром чотири на вісім сантиметрів, в якому міститься згадка про дружину Ісуса, містить запис коптською мовою. В одному місці запису можна прочитати «Ісус сказав їм: «Моя дружина...», в іншому ─ «Вона може бути моїм учнем». Сучасний аналіз папірусу, чорнила, почерку та особливостей коптської мови того часу показують, що знахідка дійсно є давньою, пише «Lenta.ru».

Папірус досліджували методами радіовуглецевого аналізу, а чорнило ─ з допомогою раманівської спектроскопії. Сам папірус порівнювали з фрагментом Євангелія від Іоанна. Імовірно, вік знахідки - друге-четверте століття нашої ери. Текст запису містить багато граматичних помилок, що дозволяє припустити наявність у його автора лише початкової освіти.

Знахідка змушує по-новому поглянути на багато питань релігійної етики, зокрема на проблематику целібату в католицтві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

770