На думку Віктора Медведчука, розробляючи новий проект Конституції і традиційно не враховуючи думки громадян, нинішня влада повторює помилки своїх попередників. Про це йдеться в блозі політика на офіційному сайті «Українського вибору».

Медведчук зазначив, що в українській історії не раз робилися спроби ухвалити демократичну Конституцію.

«Пилип Орлик, гетьман Правобережної України, 5 (16) квітня 1710 року проголосив першу українську демократичну Конституцію - «Пакти і Конституція прав та вольностей Війська Запорізького». Цей документ закладав основи парламентсько-президентської республіки, що передбачає поділ влади на законодавчу і виконавчу гілки. Законотворчістю займалася Генеральна рада (прототип українського парламенту), виконавча влада належала гетьманові, але Генеральна рада могла висловити йому недовіру», - пише лідер «Українського вибору».

Два століття потому в УНР була зроблена спроба ухвалити демократичну Конституцію.

«УНР мала б стати парламентською республікою, в якій суверенне право належало народу України і здійснювалося шляхом Всенародних зборів. Конституція передбачала децентралізацію влади і надавала регіонам право на самоврядування, а народам, які населяють країну, - право на персонально-національну автономію. На жаль, і ця Конституція залишилася на папері», - нарікає Медведчук.

Він нагадав, що до 2006 року Україна була президентсько-парламентською республікою, після конституційної реформи - парламентсько-президентською: «Але в 2010-му Конституційний Суд скасував Конституцію в редакції 2004 року, і країна пішла шляхом абсолютизації президентської влади. Повернутися до відновлення парламентсько-президентської республіки Україна змогла тільки в лютому 2014 року, скинувши диктаторський режим Януковича».

Лідер «Українського вибору» упевнений, що нинішнє керівництво країни так і не зробило висновків після Майдану. «Сьогодні політики готують новий проект Конституції, традиційно не поцікавившись у громадян, якою саме вони бачать країну - президентською чи парламентсько-президентською республікою, з федеративним чи унітарним устроєм. Нова влада повторює помилки своїх попередників. перебуваючи в полоні зашкарублих уявлень про дійсну роль народу в житті України. Адже історія української державності гласить зовсім про іншу, демократичну, парадигму розвитку. І про це нова влада має пам'ятати, якщо не хоче опинитися там, де і її попередники», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423