Президент РФ Володимир Путін назвав абсолютно нетерпимою ситуацію у зв'язку з невиплатою Україною суми за спожитий газ, що постачається з РФ.

«Драматизм ситуації полягає в тому, що в першому кварталі цього року діяли найнижчі ціни і навіть за цими цінами українські партнери перестали платити. 7 квітня був черговий термін виплат за газовим контрактом за березень поточного року. З $540 млн не було заплачено жодної гривні, жодного рубля. Взагалі нічого, нуль», - сказав Путін на засіданні Радбезу.

«Це абсолютно нетерпима ситуація», - підкреслив президент.

За його словами, відповідно до раніше досягнутих домовленостей «Газпром» зняв усі знижки, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Президент підкреслив, що європейські партнери повинні допомогти Україні запобігти дефолту. «У чому полягає проблема на найближчий час? Вона полягає в тому, що Росія не може в односторонньому порядку нести навантаження», - сказав Путін.

«Саме тому ми звернулися і до наших європейських партнерів і друзів, з тим щоб усім разом якомога швидше провести зустріч і визначити шляхи допомоги та підтримки української економіки», - пояснив президент.

«Пиріжками на Майдані не обійдешся, цього недостатньо, щоб утримати українську економіку від повного хаосу», - заявив Путін.

На думку президента, пропозиція про надання США гарантій для банків у рамках допомоги Україні у розмірі 1 мільярда доларів за відсутності банків, готових це здійснити, означає, що ніякої допомоги немає.

«Наші американські партнери, які негативно відреагували на нашу пропозицію, і це дуже дивно, що так відбувається. Як відомо, вони заявили, що готові надати 1 мільярд доларів, і то не у вигляді кредитів, а у вигляді гарантій. Що таке гарантії - гарантії банків, які готові були б фінансувати, але таких банків немає, значить, і допомоги ніякої немає», - сказав Путін на засіданні Радбезу.

Він ще раз повторив, що ситуація дуже дивна. «Це викликає у нас законне занепокоєння», - підкреслив президент.

Як повідомлялося напередодні, Путін спрямував листа лідерам європейських країн, які отримують російський газ транзитом через Україну, в якому заявив, що за останні роки Росія спрямувала досить значні фінансові ресурси для субсидування української економіки.

Раніше Путін просив уряд РФ і «Газпром» утриматися від переходу на передоплату за газ для України до проведення додаткових консультацій, якщо Київ на них погодиться.

3 квітня голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

5 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський газ в $485 за 1 тис. кубометрів.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва поки не має наміру стягувати з Києва мільярди доларів, про які написав Путін у листі лідерам європейських країн, які отримують російський газ транзитом через Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

518