Якщо у людей є обґрунтовані причини для того, щоб вийти на акцію протесту, вони зроблять це незалежно від того, є рішення суду чи ні. Таку думку «Взгляду» висловив правозахисник Едуард Багіров, коментуючи рішення Харківського окружного адміністративного суду заборонити в місті проведення мітингів.

«Цим рішенням влада копіює попередню», - зазначив Багіров.

Він нагадав, що події минулого року, коли Окружний адміністративний суд Києва заборонив мітинги на Майдані Незалежності, Європейській площі, вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця в період з 1 грудня 2013 року по 7 січня 2014. Це рішення призвело до нової хвилі протестів та до ще масштабніших акцій.

«Я не думаю, що таким механізмом можна реалізовувати право громадян України на мирний протест. Невиконання рішення суду нівелює всю судову систему», - упевнений Багіров.

Він зазначив, що замість того, щоб забороняти мітинги, зручніше було б застосувати Закон України про боротьбу з тероризмом.

«Цей закон дає великі повноваження тим структурам, які борються з тими, хто сіє сепаратистські заяви, застосовує насильство, захоплює будівлю, що загрожує життю і здоров'ю громадян», - пояснив він.

Антитерористичний центр при СБУ, який об'єднує кілька силових структур, проводить різні заходи в рамках закону про боротьбу з тероризмом.

«Судовим рішенням про заборону мітингів навряд чи можна стабілізувати ситуацію і заспокоїти суспільство», - упевнений правозахисник.

Нагадаємо, 10 квітня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської міської ради до організаторів мітингів про заборону проведення масових акцій, аргументуючи складністю забезпечення громадського порядку під час проведення цих акцій. Також через можливість провокацій у Харкові скасовані всі акції протесту, які призначені на неділю, 13 квітня.

У суботу, 12 квітня, відбудеться перший міжнародний марафон.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399