Ухвалення законопроекту № 4648, винесеного на розгляд Верховної Ради, позбавить українських вчителів усіх надбавок, залишивши їм тільки «голий» посадовий оклад. Про це під час прес-конференції повідомив заступник голови профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк.

«Уряд ухвалив постанову №88, якою фактично ліквідував 20% надбавки за престижність праці. Також уряд ухвалив постанову №89, якою фактично забрав 50% надбавки для бібліотекарів. Постановою № 65 Кабінет міністрів скасував усе, що можна скасувати: ремонти в школах, придбання нового обладнання і так далі. Ці речі Профспілка ще могла прийняти як крайній захід через те, що в країні така ситуація, і треба щось робити. Але уряд пішов ще далі - вніс у Верховну Раду законопроект № 4648, який скасовує все, що могли мати вчителі.

Сьогодні вчитель буде переведений на «голий» посадовий оклад. А що на сьогодні являє собою «голий» посадовий оклад учителя? Він розраховується за єдиною тарифною сіткою, де 1-3-й розряд не дорівнює мінімальній заробітній платі, а занижений на 366 гривень. Тобто, для розрахунку береться цифра в 852 гривні. Молодий учитель, який з педучилища або педінституту приходить в школу, потрапляє на 8-й тарифний розряд, де коефіцієнт буде 1,64. Якщо 852 помножити на 1,64, вийде 1360 гривень. Це те, на що може розраховувати молодий спеціаліст, який витратив 5 років свого життя, щоб отримати вищу освіту», - заявив Романюк.

«У нас сьогодні посадовий оклад учителя вищої категорії становить 1800 гривень. І це для вчителя вищої категорії, заслуженого вчителя, відмінника освіти. Друга частина зарплати нині складається із 30% надбавки за стаж, 20% надбавки за перевірку зошитів, 25% надбавки за класне керівництво та 15% надбавки за завідування кабінетом. І ще з 2011 року Кабмін з нашою допомогою ухвалив рішення про 20% надбавку за престижність праці. І ці всі надбавки постановою №65 і законопроектом (№4648, - ред.) уряд знімає. Тобто ми скочуємося навіть не на рівень 1192 року, коли визнання вчителя було на досить високому рівні, а в кам'яний вік», - пояснив його колега голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

Представники профспілки освітян наголошують, що якщо зазначений законопроект буде ухвалений, то українські вчителі цілком можуть вийти на масові акції протесту, щоб зберегти не лише свої зарплати, але й саму систему освіти в країні.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1145