Нацбанк продовжує небезпечну політику повної лібералізації курсу гривні, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, буквально сьогодні у Вашингтоні керівництво НБУ заявило, що ступінь падіння гривні залежатиме від попиту населення. «Виходить, що ринок віддано спекулянтам, адже відомо, що нинішній роздрібний валютний ажіотаж викликаний не тільки ситуацією в країні, але і штучним нагнітанням, на чому традиційно заробляють спекулянти», - акцентував він.

За його слова, стабілізацію гривні регулятор обіцяв ще наприкінці лютого. «Ті, хто в це повірив, давно розчарувалися. Але це одне, а деякі компанії і свою роботу планували з розрахунку на березневу стабілізацію гривні. Такі компанії зазнали збитків, як і населення, доходи якого знецінюються заради прибутків спекулянтів», - зазначив аналітик.

У свою чергу колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський зазначив, що зараз Нацбанк не проводить інвалютних інтервенцій і не стримує спекулятивних операцій на міжбанківському ринку. «Цим, природно, користуються спекулянти і розкачують курс. Будемо сподіватися, що деяка стабілізація відбудеться хоча б після отримання перших коштів від МВФ», - зазначив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

454