За попередніми даними причиною загибелі гірників у Донецьку на шахті ім. Скочинського став людський фактор. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Forum'у повідомив начальник управління нагляду у вугільній промисловості Держгірпромнагляду Олександр Холод.

Він повідомив, що крім семи загиблих, також є дев'ять постраждалих унаслідок викиду метану, які зараз перебувають у лікарні. Четверо з них, за його словами, у важкому стані.

Холод зазначив, що причиною загибелі шахтарів стало те, що на момент газодинамічного явища вони були у небезпечній зоні.

«Якщо на цю хвилину подивитися по місцях виявлення постраждалих та загиблих, то попередню причину я бачу в тому, що люди були у небезпечній зоні. Велися вибухові роботи в режимі струсного підривання. Вибухова станція на 600 метрів від цього місця підривання. Люди повинні були бути виведені на кілометр. Їх знайшли значно ближче до місць ведення вибухових робіт. Отже, було порушено умову безпечного перебування», - сказав він.

Начальник управління нагляду у вугільній промисловості повідомив, що серед загиблих гірників 2 інженерно-технічних працівників: заступник начальника ділянки, на якій велася робота та помічник начальника дільниці вентиляції і техніки безпеки.

«Іншими словами, це ті люди, які повинні були організувати (процес - Ред.), вивести людей, виставити пости (за межами яких не дозволяється перебувати - Ред.). А вони були разом із тими людьми в небезпечній зоні. Тому тут стовідсотковий людський фактор», - повідомив Холод.

Крім цього він зазначив, що шахта обладнана системою УТАС (Уніфікована телекомунікаційна автоматична система), проте вона змонтована ще у 2007 році і працює там тільки в інформаційному режимі. Цього року планується її модернізація.

«Ця модернізація полягає зокрема у створенні ще однієї підсистеми, так званого моніторингу людей в гірських виробках. Це означає, що у кожен світильник вставляється чип-передавач. Людина, пересуваючись гірничими виробками, проходить приймачі, встановлені у певних місцях, і на екрані у диспетчера видно, де він перебуває. Іншими словами, якщо б ця система чи підсистема була вже впроваджена, диспетчер бачив би, що люди перебувають у небезпечній зоні і не давав би дозвіл на ведення вибухових робіт. А так він не бачив, де вони перебувають», - резюмував він.

За словами, представника Держгірпромнагляду, зараз створена комісія з розслідування причин та обставин групового нещасного випадку на шахті ім. Скочинського на чолі з першим заступником Голови Державної Служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Віктора Шайтана. Крім того, буде створена експертна комісія, якій, за його словами, буде дано завдання перевірити всю документацію описати обставини цього нещасного випадку, причини, а також розробити заходи щодо недопущення.

У прес-службі Держгірпромнагляду повідомляють, що газодинамічне явище (викид вугілля і газу) сталося сьогодні о 6 год. 05 хв. на ділянці №4 третьої східної лави пласта Н6. На момент аварії в шахті перебувало 52 гірники.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

397