Генеральна прокуратура України виявила численні факти порушень
конституційних прав і свобод громадян на Євромайдані в січні-лютому 2014 року.

Як повідомили Forum'у в прес-службі відомства, встановлено, що співробітники спецпідрозділу «Беркут» та оперативні співробітники МВС неодноразово безпідставно та всупереч вимогам чинного законодавства затримували громадян нібито за участь у масових заворушеннях та доставляли їх до райуправлінь столичної міліції.

За даними ГПУ, надалі незаконно затримані громадяни безпідставно притягнуті до кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу України (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особистістю, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, опором представникам влади).

«Після цього на підставі клопотань слідчих і прокурорів судді обирали громадянам (у переважній більшості) виняткову міру запобіжного заходу - утримання під вартою, а також домашній арешт», - йдеться в повідомленні.

За цими фактами Генеральною прокуратурою України в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про кримінальні правопорушення, передбачені ст. 365 ч. 2 (перевищення влади або службових повноважень), ст. 372 ч. 2 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності), 375 ч. 1 (винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) КК України.

Нині проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції України Павло Петренко звернувся до Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії з вимогою терміново провести перевірку діяльності суддів, які брали участь у політичних переслідуваннях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248