Україна готується до подачі позову в Стокгольмський арбітражний суд щодо контракту між НАК «Нафтогаз України» та АТ «Газпром», повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан з трибуни парламенту у п'ятницю.

«Коли уряд планує подавати до арбітражу щодо скасування угоди між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України»? Ця робота ведеться з першого дня моєї появи на посаді (міністра. - Ред.). Ми сьогодні ґрунтовно підходимо до підготовки відповідних документів і перегляду тих невигідних умов, які зараз є в договорі між «Нафтогазом» і «Газпромом» від 2009 року», - сказав він.

Продан додав, що до зазначеної роботи залучаються юристи з досвідом судових тяганин із «Газпромом», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми залучаємо міжнародних юристів, що мають досвід роботи з компаніями, які подавали вимоги в суд Стокгольма до «Газпрому». Ці питання не доходили до арбітражу, але мирними угодами «Газпром» врегулював ці питання з європейськими країнами», - підкреслив він.

На думку Продана, наявна ціна російського газу для України є несправедливою і політичною.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу, якщо не домовиться з Російською Федерацією щодо ціни і транзиту газу.

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов вважає безпідставними заяви про намір оскаржити умови газового контракту від 2009 року в міжнародний арбітраж.

Як відомо, 3 квітня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський в $485 за 1 тис. кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241