Кримська криза стала одним із найяскравіших свідчень виникнення «лінії розриву» між євроатлантичним та євразійськими просторами безпеки.

Об’єднанням цих двох просторів упродовж останніх кількох років, у тому числі під час українського головування в 2013 році, поки безуспішно займається ОБСЄ.

Про це заявив Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр під час 7-го Київського безпекового форуму.

За його словами, ОБСЄ протягом останніх кількох років намагається побудувати «широку громаду євразійсько-атлантичної безпеки» - якийсь загальний простір, із загальними правилами, цілями та інтересами у сфері безпеки. В ході дискусій з цього приводу, особливо під час головування України в ОБСЄ минулого року, почали проявлятися певні групи та інтереси».

«Розростався якийсь євразійський простір. І розростався у конкуренції з євроатлантичним», - сказав Дзаньєр. - «Тобто ми спостерігали, як розвивалася конкуренція в цьому процесі. І ця конкуренція почала проявлятися в тому, що з'являлися такі «лінії розколу».

На переконання генсека ОБСЄ, кримська криза стала, «можливо, найбільш драматичним свідченням» розростання таких «ліній розриву».

Ламберто Дзанньєр зазначив, що зараз питання Криму, тимчасового окупованого Росією, є основним елементом уваги з боку ОБСЄ.

Раніше помічник Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, міністр закордонних справ Хорватії Колінда Грабар-Кітарович відзначав повну підтримку Альянсом територіальної цілісності України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233