Влада продовжує спроби приховати свою некомпетентність нескладним популізмом, заявив політолог Роман Сирінський в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Він нагадав, що нещодавно прем'єр Арсеній Яценюк заявив про плани скорочення штату держорганів на 10%, або на 25 тис. осіб.

«Але чому так скромно? Будучи в опозиції, нинішні володарі обіцяли набагато радикальніші рішення. Не потрібно бути колишнім опозиціонером, щоб розуміти: чиновницький апарат можна і потрібно урізати набагато сміливіше. А то, дійсно, виникають аналогії з Євросоюзом, де бюрократія настільки роздута, що не дозволяє оперативно приймати жодних рішень, включаючи і допомогу Україні», - зазначив експерт.

І додав, що 25 тис. - це далеко не 10-та частина вітчизняної бюрократії, а набагато менше. «Рік тому тільки в центральних органах влади працювало приблизно 275 тис. чиновників, а ще треба додати місцевих держорганів, силовиків, суддів, різні державні агентства та ін. Міжнародні оцінки свідчать, що в Україні близько 4,4 млн чиновників, або більше 20% працездатних громадян. Це непомірний тягар для країни, і в останні роки робилися спроби його зменшити. На жаль, зараз ці спроби можуть бути нівельовані», - поскаржився він.

Аналітик продовжив, що нове керівництво країни прагне заощадити на простих громадянах, але в той же час не поспішає скорочувати бюрократичний апарат.

«Ось тут точно проглядаються аналогії з ЄС та його антикризовими програмами. Так чи інакше, дива не сталося: прийшовши до влади, екс-опозиція робить ставку на максимальне збереження своїх доходів та наявного держапарату, а всі економічні негаразди максимально перекладаються на населення», - акцентував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445