Кабмін системно скорочує соціальні стандарти в Україні, заявила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За її словами, в умовах зростаючої інфляції це матиме непрості наслідки для населення. «Вже давно очевидно, що посилення стосуються і малозабезпечених, і середнього класу. А це означає помітний спад купівельної спроможності, що вплине на всю економіку», - нагадала вона.

І додала, що офіційно оголошена «економія на дітях» повинна становити 3,8 млрд грн. «Її передбачається досягти за рахунок скасування підвищеної допомоги при народженні дитини в разі народження 2 і більше дітей. Тепер на кожного новонародженого даватимуть трохи більше 41 тис. грн, причому відразу можна буде отримати на руки лише 10 тис., решту - протягом 3-х років рівними частинами по 860 грн/міс. А ще 420,6 млн грн хочуть заощадити на виплаті підтримки сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям та дітям-інвалідам», - підтвердила експерт.

Вона продовжила, що скасовано витрати на санаторно-курортне лікування ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та інвалідів - на що раніше у державному бюджеті передбачалося 109,6 млн грн. «Вдвічі урізані витрати на реабілітацію дітей з церебральним паралічем, на 21,5% - фінансові заходи з комплексної реабілітації інвалідів, і т.д. Загалом ситуація невтішна», - нарікає фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

512