Можливе застосування на АЕС України палива американської компанії Westinghouse, дефекти якого раніше виявлялися неодноразово, знизить надійність роботи реакторів станцій і може загрожувати ядерній безпеці, вважає один із найбільших експертів з безпеки атомної енергетики, лауреат премії «Глобальна енергія» академік Ашот Саркісов.

«Рішення української влади про використання ядерного палива Westinghouse з причини деяких конструктивних невідповідностей, які об'єктивно знижують надійність активної зони (реакторів), може з'явитися джерелом виникнення ризиків для ядерної та радіаційної безпеки», - сказав Саркісов в інтерв'ю порталу одного з провідних чеських економічних видань E15.

«Досі, навіть за президентства Віктора Ющенка, це паливо хоча б проходило процес ліцензування, експлуатація дослідної партії перебувала під контролем Держінспекції з ядерного регулювання, а коли відбулося викривлення і скручування твелів (тепловидільних елементів), то рішення наглядового органу про зупинення експлуатації цього палива та його повне вивантаження виконувалися. Дотримували хоча б формальної турботи про ядерну безпеку, хоча під час адміністрації президента Ющенка відвертий політичний курс на американізацію був очевидним», - зазначив експерт.

За його словами, тепер приймається рішення, незважаючи на погані результати тестової експлуатації, підготувати договір на завантаження цього палива відразу на три енергоблоки українських АЕС.

«При цьому керівник ядерного нагляду України Олена Миколайчук, яка займала принципову позицію, просто відправлена у відставку. Таким чином, нове київське керівництво, забувши про найвищий пріоритет ядерної безпеки та керуючись кон'юнктурними політичними мотивами, активно розчищає шлях для приватної американської компанії. Це не може не викликати здивування і глибокої стурбованості», - додав Саркісов.

Він вважає, що цією ситуацією повинні серйозно занепокоїтися керівники МАГАТЕ. «Маніпулювання ядерних наглядом є грубим порушенням міжнародних стандартів у галузі безпечного використання атомної енергії. За всіма канонами цей орган повинен бути незалежним. Звільнення голови ядерного нагляду на догоду однієї з комерційних структур на ринку є неприпустимим прецедентом, оскільки суперечить основоположним принципам культури безпеки», - сказав академік.

«Таке нехтування безпекою виглядає особливо цинічно за два тижні до 28-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, що в Україні мали б пам'ятати краще, ніж де-небудь ще», - додав Саркісов.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Подан заявив про намір української НАЕК «Енергоатом» та американської компанії Westinghouse підписати договір на постачання ядерного палива для трьох реакторів українських АЕС. Свого часу на чеській АЕС «Темелін» мала місце розгерметизація тепловидільних елементів виробництва Westinghouse, після чого Чехія відмовилася від послуг цього постачальника. Навесні 2012 року та в 2013 році на двох енергоблоках Южно-Української АЕС були зафіксовані порушення в роботі збірок типу ТВЗ-W американського виробництва. З'ясувалося, що ці порушення були спричинені конструктивними недоробками Westinghouse.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

486