Вчора, 8 квітня, Служба безпеки України затримала 23-річну громадянку Російської Федерації, яка виконувала завдання спецслужб для дестабілізації ситуації в південних областях України, повідомляє прес-центр СБУ.

Марія Коледа прибула до Херсона 4 квітня. За її словами, це вже дев'ята подорож в Україну. Протягом 5-6 квітня іноземка провела низку зустрічей з лідерами та активістами проросійських рухів Херсона, а також відвідала окремі районні центри області для моніторингу ситуації на місцях.

 
 
7 квітня вона брала безпосередню участь у сутичках під Миколаївською ОДА, під час яких застосовувала вогнепальну зброю, в результаті чого, за її словами, поранила трьох осіб. Після цих подій вона, ховаючись, повернулася в Херсонську область.

Оперативниками встановлено, що 8 квітня Коледа доповіла своєму куратору в РФ про наявність у «активістів» саморобних вибухових пристроїв у «необмеженій кількості» і досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також відзвітувала про підготовку двох диверсійних груп (7 осіб з Херсона і 6 з Нової Каховки) для направлення в Донецьк для участі в масових заворушеннях.

 
 
Коледа отримала також вказівку з'ясувати стан озброєння співробітників Держприкордонслужби на кордоні АРК з материковою частиною України і можливість проникнення з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в'їзд в Україну.

Під час затримання у росіянки вилучили травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами, та методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп. Наразі здійснюються відповідні оперативно-слідчі дії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

597