Громадяни України вже зараз можуть на собі відчути перші результати так званих антикризових заходів нового уряду. Ціни на товари повсякденного попиту почали підніматися. Про це повідомив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

 
 
«Згідно з останніми даними Державної служби статистики, у березні споживчі ціни зросли на 3%. Зокрема, на продукти харчування і безалкогольні напої - на 2,4%. Найбільший стрибок цін зафіксований за такими товарами: яйця - на 21,3%, на 11,8% зросли ціни на фрукти: цитрусові - на 9,3%, яблука - на 7,3%. На 5,4-10,4% стали дорожчими цукор, рис, продукти переробки зернових. На 3,2% зросли ціни на рибу, овочі, кисломолочну продукцію, масло, сири. Одяг і взуття подорожчали на 6,1%. Зафіксовано підвищення ціни на транспорт на 5,7%. Ліки подорожчали в середньому на 15-20%», - зазначив він.

При цьому політик зазначив, що ситуація з ліками викликає особливу стурбованість. Експерти одностайні в тому, що запровадження ПДВ на ввезення імпортних лікарських препаратів може призвести до значного подорожчання лікування. Зокрема, зазначалося, що зростання цін на ліки може досягти 80%, повідомляє Golos.Ua.

«Втім, це - лише початок. За підрахунками авторитетних економістів, рівень бідності в Україні у 2014 році в результаті реалізації так званих «антикризових заходів» уряду зросте на 100%. Причиною загального зубожіння людей експерти називають повну відсутність у запропонованих урядом законодавчих ініціативах заходів, спрямованих на стимулювання економічного зростання», - заявив комуніст.

Симоненко також уточнив, що уряд поки що абсолютно нічого не запропонував у сфері боротьби з корупцією, зокрема, не розроблені заходи протидії тотальному розкраданню бюджетних коштів при державних закупівлях.

«Уряд Яценюка пішов найпростішим шляхом - відібрати гроші у простих громадян. При цьому великий капітал почувається вільно і продовжує збагачуватися.

Дії уряду спрямовані на те, щоб повністю виконати вказівки Міжнародного валютного фонду. Для цього вжито заходів з метою збільшення доходів бюджету через посилення податкового тягаря на економіку. З іншого боку, зменшується видаткова частина бюджету за допомогою кардинального скорочення соціальних виплат», - констатував політик.

Лідер КПУ висловив думку, що нова влада прагне заробити прихильність західних кредиторів й отримати від них чергову подачку у вигляді позик.

«При цьому Яценюк чомусь називає вжиті заходи «порятунком економіки». Насправді ж, ці заходи ведуть до руйнування внутрішнього ринку та збільшення бідності населення. Кабінет Азарова міг легко отримати кредит від МВФ, якби погодився на такі кабальні умови. Але розуміння катастрофічних наслідків цих кредитів для країни змушувало шукати інші варіанти», - констатував він.

Симоненко вважає, що прем'єр Яценюк повинен назвати речі своїми іменами, а саме: публічно заявити, що він виконує вимоги Міжнародного валютного фонду. І ці вимоги не мають жодного стосунку до відродження національної економіки, а навпаки, ведуть до закабалення України багатими країнами «золотого мільярда».

«Компартія пропонує зовсім інший шлях економічного розвитку. Але домогтися відродження української промисловості без зміцнення внутрішнього ринку і звільнення від диктату міжнародних лихварів в особі МВФ не є можливим. Компартія залишається єдиною політичною силою, яка послідовно відстоює економічний суверенітет України, без якого немає і політичного», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265