Підписання договору про асоціацію з Україною є передчасним, заявив Forum'у член Експертної ради з оцінки макроекономічного розвитку при уряді Німеччини Петер Бофінгер на економічному форумі в м. Дюссельдорф (Німеччина).

За словами економіста, йдеться насамперед про неготовність України та про можливий негативний ефект для її економіки. «Через політичні події вона скочується в глибоку кризу, а створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом може взагалі обвалити національну економіку. Подібні висновки робилися Києвом ще восени, коли економічна ситуація була зовсім іншою», - нагадав він.

І допустив відстрочку повного підписання договору про асоціацію на невизначений термін. «Зараз говориться про кінець 2014 р., але насправді такої впевненості немає. Адже мета Брюсселя не в тому, щоб знищити Україну, а в багатоплановій співпраці. В останні роки ЄС і так приділяв недостатньо уваги інтересам майбутнього партнера по асоціації - Києва, і зараз має скоригувати свою політику і підходи. Що ж стосується одностороннього відкриття європейських ринків, то воно тимчасове, тільки на 4 міс., і є скоріше політичним жестом», - зазначив експерт.

Він додав, що для продовження «європаузи» є й політичні причини. «Нова влада в Києві не є повноцінно легітимною до нових президентських виборів. Поряд із цим є те, що я б назвав інституційною недієздатністю, тобто неможливістю здійснювати деякі державні функції - повноцінне управління регіонами, реалізацію фіскальних і загальноекономічних процесів та ін. Вертикаль влади у вашій країні ослаблена, це видно і за подіями у східних регіонах. Певні кола в Європі не хочуть, щоб угода про асоціацію несла на собі відбиток всієї цієї нестабільності і тим самим була дискредитована в очах української та світової громадськості», - підсумував фахівець.

Нагадаємо, 21 березня у Брюсселі підписано політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278