Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Словаччина через домовленості з російською компанією «Газпром» не може повною мірою здійснити реверсивні постачання газу в Україну. Про це Продан заявив журналістам після переговорів з представниками Словаччини у Брюсселі, в яких також брав участь комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

«Польща та Угорщина відкриті для реверсу. Ми приділили увагу Словаччині. Зустріч зі словацькими представниками показала, що тут питання не технічне, а більше зав'язане на домовленості з «Газпромом». Нам було заявлено, що наявні договори не дозволяють повною мірою здійснити реверс», сказав Продан.

Він додав, що Україна запропонувала поїздку українських експертів на схід Словаччини для вивчення технічних аспектів реверсивного постачання газу, але замість цього словацька сторона запропонувала провести зустріч експертів двох країн наступного тижня в Братиславі, повідомляє «УНІАН».

«Словацька компанія-оператор Eustream заявила, що питання – у законодавчій і договірній сфері (з «Газпромом»)», - пояснив Продан.

Україна планує отримувати зі Словаччини газ в обсягах до 10 мільярдів кубометрів на рік, а з Угорщини і Польщі - по мільярду кубометрів газу.

Як повідомляв ForUm, раніше Міністерство економіки Словаччини заявило, що країна готова сприяти початку реверсного постачання газу в Україну за дотримання всіх технічних та юридичних норм.

Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини 15 травня 2013 року.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» заявила про намір викуповувати на кордоні всі обсяги природного газу, що постачається з Європи, й ініціює скасування нульової ставки податку на додану вартість при імпорті газу приватними компаніями.

У 2013 році Україна імпортувала з Європи понад 2 млрд куб. м газу.

З 1 квітня ціна російського газу підвищилися з 268,5 до 385,5 доларів/тис. куб. м, з 3 квітня - до 485 доларів (за версією російської сторони).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

398