Моніторингова місія ОБСЄ в Україні може збільшитися на 400 осіб. Про це повідомив на засіданні прес-клубу в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Андрій Бешта.

«Фактологічно, згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ, чисельність місії становить 100 осіб. Але вона може зрости ще на 400 спостерігачів, залежно від того, як розвиватиметься ситуація», - сказав він.

За його словами, передбачається, що місія на щотижневій основі звітуватиме перед Постійною радою ОБСЄ і щомісяця готуватиме свій звіт, передає «УНІАН».

Він повідомив, що в межах свого мандата представники місії вже здійснюють спостереження за подіями, які в останні дні відбуваються у містах на сході України.

«Звичайно, ми розраховуємо на те, що їхні оцінки сприятимуть об'єктивному висвітленню подій і відповідним оцінками з боку ОБСЄ», - сказав Бешта.

Він зазначив, що найближчими днями чисельність місії становитиме близько 100 спостерігачів, які будуть розміщуватися в ключових містах України, у першу чергу в південно-східному регіоні, а також на заході.

Він зазначив, що мандат місії поширюється також і на територію АР Крим.

«Нам шкода, що спостерігачів не допустили на території Автономної Республіки, тим не менш, буде можливість здійснювати моніторинг так сказати віддалено, спілкуючись з людьми, які виїжджають з Криму або тимчасово перебувають на материковій частині України, спілкуючись з людьми, які проживають у Криму, по телефону», - сказав Бешта.

Він повідомив, що в Україні також розгортається короткострокова місія ООН з прав людини, яка також матиме можливість оцінити ситуацію з дотриманням прав національних меншин в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212