На сьогодні ситуація на південному сході України стабілізована. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ, що надійшла на адресу Forum'у.

«Правопорядок забезпечується силами українських правоохоронних органів, які жорстко і в рамках закону діятимуть проти будь-яких антидержавних та антинародних замахів. Розвиток подій перебуває під контролем. Українські громадяни не піддалися на провокації. Наш народ не приймає і не прийме ідей сепаратизму та фашизму, які активно поширюють провокатори російських спецслужб», - йдеться в повідомленні.

Загострення ситуації в окремих містах сходу і півдня України інспіроване ззовні і викликане підривною діяльністю Російської Федерації.

«До здійснення провокацій залучені угруповання, які керуються російськими спецслужбами. Агресивні дії, що ставлять під загрозу життя та безпеку українських громадян, активізація сепаратистських сил та участь у протиправних діях громадян Росії свідчать про намір здійснити другий етап окупації України. Диверсійна робота супроводжується масштабною пропагандистською кампанією, яка цинічно перекручує факти, застосовує шантаж і погрози, поширює відверту брехню і має за мету виправдати втручання у внутрішні справи України. Ескалація становища мала призвести до кровопролиття і силового протистояння. Цей привід планувалося використати для подальшої агресії», - йдеться в повідомленні.

У МЗС наголосили, що підірвати спокій мала і маячня про появу «американських спецназівців» для придушення дій заколотників. «Ці спекуляції свідчать про глибоко уражений спецопераціями спосіб мислення російської агентури», - заявили у відомстві.

«Ідея так званої «федералізації» України, що нав'язується Москвою, відноситься до цього ж числа спеціальних розробок. Мова йде не про федералізацію, а про «паралізацію» нашої держави, її економіки і можливостей наших громадян. Фундаментальною позицією уряду України є захист усіх демократичних прав і свобод людини, розвиток справжнього діалогу національної згоди в країні та надання всім співвітчизникам вичерпних і реальних можливостей місцевого самоврядування, які дозволять кожному жителю України бути господарем рідної держави. В Україні слід змінити не формальний лад, а реальну суть поділу влади. Така перспектива викликає занепокоєння всіх тоталітарних імперських сил, які побоюються появи в Україні успішної альтернативи керованої псевдо-демократії», - підкреслили в МЗС.

У відомстві зазначили, що Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити втручання у внутрішні справи України і виконати публічні зобов'язання про деескалацію ситуації. «Україна готова до міжнародного врегулювання та діалогу в тих форматах, які здатні забезпечити практичні результати у чітко визначеній часовій перспективі. Питання, що належать до суверенного права українського народу здійснювати свою внутрішню і зовнішню політику, не можуть бути предметом переговорів. Застерігаємо російську сторону від нав'язливих спроб придумати для України свою конституцію. Ці наміри не мають нічого спільного з інтересами наших громадян. Вони відображають план окупації і застою. Принциповими елементами врегулювання мають стати припинення агресивних дій, риторики і підривної діяльності Російської Федерації проти нашої держави, відмова Росії від завойовницьких планів, що становлять пряму загрозу для всіх держав-сусідів і міжнародного миру та безпеки, відведення підрозділів збройних сил Росії від українських кордонів та з Автономної Республіки Крим», - заявили в міністерстві.

Як раніше повідомляв ForUm, 6 квітня в Донецьку проросійські активісти захопили будівлі ОДА і СБУ. У Луганську сепаратисти взяли штурмом Управління СБУ. Цього ж дня проросійські мітингувальники захопили будівлю Харківської ОДА.

7 квітня люди, які захопили будівлю ОДА, провели збори, на яких проголосували за декларацію про суверенітет так званої Донецької народної республіки.

У Харкові проросійські мітингувальники оголосили про створення держави «Харківська народна республіка». Пізно увечері 7 квітня співробітники міліції витіснили проросійських активістів з будівлі облдержадміністрації.

У ніч на вівторок, 8 квітня, була проведена антитерористична операція у місті, в ході якої затримали близько 70 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

461