Україна наразі не готова до Асоціації з ЄС, заявив Forum'у професор економіки Гамбурзького університету Бернд Люке на економічному форумі в м. Дюссельдорф (Німеччина).

За словами економіста, західному експертному співтовариству досить очевидна поспішність, з якою Брюссель і Київ прагнуть завершити підписання угоди про асоціацію. «Але, незважаючи на велику проведену роботу, угода залишається незбалансованою і недостатньо враховує завдання розвитку України як індустріальної держави. Акценти робляться на інтеграцію в Євросоюз, розвитку ж власне України приділяється недостатньо уваги», - зазначив він.

Люке додав, що в подібній ситуації країни Східної Європи отримували набагато більше підтримки. «Не кажучи вже про те, що в перспективі їх чекав вступ до ЄС та його пряма економічна допомога. Водночас у східноєвропейських країнах євроінтеграція також викликала суттєві структурні зрушення, що призвели до занепаду деяких галузей промисловості глибокої переробки. З деякими із цих проблем Східна Європа бореться досі. Так, Польща виявилася чи не єдиною країною Євросоюзу, яка не зазнала спаду ВВП за весь час кризи-2008. Тим не менш, країна відчуває низку економічних труднощів: держборг перевищив 50% ВВП, є труднощі з прийняттям та фінансуванням державних програм щодо охорони здоров'я, освіти і пенсійного забезпечення. Реальне безробіття в країні - майже 10%», - повідомив фахівець.

Він додав, що в Україні можливі євроінтеграційні труднощі накладаються на жорсткі умови кредиту МВФ. «Як це властиво Фонду, його вимоги насамперед б'ють по соціальній сфері, що в умовах української економічної кризи дасть кумулятивний негативний ефект. Реакція суспільства на ці зміни здатна зробити неможливою бажану інтеграцію і штовхнути країну в напрямку Росії», - підсумував учений.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247