У ситуації з новою програмою допомоги МВФ Україні є два важливі моменти, заявив Forum'у економіст Соні Капур (Євросоюз) на економічному форумі в м. Дюссельдорф (Німеччина).

По-перше, за словами експерта, Фонд не надто поспішає виділяти кошти Києву, тому що багато хто на Заході чекає результату президентських виборів. «І річ тут не тільки в прагненні вести діалог з повністю легітимним керівництвом країни. Річ ще й у тім, що на виборах можуть перемогти сили, які не цілком влаштовують Захід, і вони знову заморозять співпрацю з МВФ. І тоді зусилля декількох попередніх місяців пропадуть дарма», - зазначив він.

По-друге, продовжив аналітик, Фонд хоче максимально убезпечитися від можливого (в майбутньому) перегляду умов кредиту Києвом. «Практика показала, що зміна влади в Україні може означати невиконання якихось жорстких обставин договору. Так, минула влада виступала категорично проти підвищення комунальних тарифів та інших подібних новацій», - нагадав він.

Економіст повторив, що українському уряду не варто було б так безоглядно кидатися в обійми МВФ і взагалі Заходу. «Мені, як людині і як аналітику, шкода, що на догоду ситуації цілу країну безграмотно включають в західну орбіту. Я розумію, навіщо це Брюсселю, розумію, навіщо це новій київській владі - але шкода, що ваш народ не має достатньої інформації, щоб оцінити всі сторони того, що відбувається, а не перебувати в не цілком обґрунтованій ейфорії. Згодом вона може обернутися розчаруванням, як це не раз бувало в історії», - підсумував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237