Державна прикордонна служба вкотре закликає громадян України та жителів прикордонних територій не брати участі у відверто провокаційних заходах, повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

«У засобах масової інформації та соціальних мережах триває поширення закликів щодо подальших антиурядових протестних заходів в Україні і розповсюджуються плани дій для учасників сепаратистських акцій. Серед іншого вони передбачають блокування та захоплення пунктів пропуску на кордоні з Росією, проведення «українсько-російського братання» на державному кордоні, активізацію протестного руху серед жителів прикордонних населених пунктів, руйнування інформаційних покажчиків на українсько-російському кордоні та багато інших заходів», - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим Державна прикордонна служба ще раз закликає громадян України та жителів прикордонних територій не брати участі у відверто провокаційних заходах і зазначає, що державний кордон охороняється посилено і прикордонне відомство буде всіма можливими способами забезпечувати безперебійну роботу пунктів пропуску і забезпечувати законність на державному кордоні. Державна прикордонна служба готова діяти, своєчасно реагувати на обстановку і в повному обсязі виконувати поставлені завдання.

«В свою чергу ще раз нагадуємо, що дії щодо дестабілізації ситуації на кордоні передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність. У зв'язку з цим, Держприкордонслужба вкотре звертається до учасників та організаторів цих заходів з проханням утриматися від участі в незаконних акціях. Адже, згідно зі ст. 341 Кримінального кодексу України, дії щодо перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ та організацій караються арештом на строк до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі строком на 3 роки, а вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкоджання виконанню ним службових обов'язків, відповідно до ст. 343 КК, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до 3 місяців», - підкреслили у відомстві.

Держмитслужба зазначає, що умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, порушуючи встановлений Конституцією України порядок, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, можуть спричинити за собою позбавлення волі на строк до 12 років.

Державна прикордонна служба розраховує на мудрість жителів прикордонних регіонів та прийняття ними виважених рішень. «Ми сподіваємося на розуміння та недопущення спільними зусиллями будь-яких незаконних дій на державному кордоні України», - підсумували у відомстві.

Як раніше повідомляв ForUm, Державна прикордонна служба вжила суттєвих заходів щодо охорони державного кордону України з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201