Якщо уряд України сліпо йтиме на поводі у вимог Заходу та МВФ, то втратить владу, заявив Forum'у професор Північно-Західного університету США Мітчелл Оренстейн на економічному форумі в м. Дюссельдорф (Німеччина).

За словами економіста, нове керівництво в Києві ніби хтось підставив: воно беззастережно погоджується на жорсткі умови кредиту МВФ і різко урізує соціальні витрати саме напередодні власноруч призначених дострокових виборів.

«Україні висунуті найбільші зобов'язання щодо жорсткої економії з тих, які коли-небудь бачила Східна Європа. Після інспірованого Росією хаосу МВФ збирається влаштувати у вашій країні ще й свій власний хаос. Пора нагадати Фонду, що головним пріоритетом співпраці повинна бути політична стабільність, а не вал сумнівних надзвичайних реформ», - зазначив він.

Оренстейн додав, що МВФ давно хотів провести в Україні низку економічних «реформ», деякі з яких розумні, інші - ні. «Послужний список Фонду в Україні аж ніяк не блискучий. Деякі із запропонованих реформ (наприклад, приватизація пенсій) були випробувані в інших країнах і відхилені. МВФ не завжди має рацію, думати так - неправильно», - акцентував експерт.

Він продовжив, що одна з ключових «сліпих плям» Фонду щодо України - це споживчі субсидії. «Так, високі субсидії на енергоносії для українських домогосподарств значним тягарем лягають на ВВП. Але ж сам собою ВВП - не самоціль, він покликаний забезпечувати добробут країни і громадян. Крім того, для збільшення енергоефективності в Україні потрібні послідовні великі інвестиції (не менше 100 млрд євро), а не різке припинення субсидіарної підтримки населення. Це економічна і політична помилка. Жоден уряд, який раптово припинив субсидувати опалення, не залишиться при владі. Субсидії слід поступово скорочувати і замінювати адресними грошовими пільгами - але поступово, а не одномоментно на догоду МВФ», - підкреслив аналітик.

На його думку, міжнародні фінансові інститути повинні переключити свою увагу в Україні на вироблення заходів допомоги, які не потребують латання бюджетних дірок за рахунок малозабезпечених. «Замість урізання соціальних програм МВФ міг би допомогти вдосконалити збір податків - удосконалити, а не просто підвищити. Олігархів можна просити про участь у фінансуванні якої-небудь програми в обмін на підтримку їхнього регіону або галузі. Крім того, Фонд міг би вийти з розумними пропозиціями щодо заохочення енергоефективності, скажімо, запропонувавши фіскальні преференції для домогосподарств, що купують якісні нагрівальні системи», - підсумував фахівець.

Як раніше повідомляв ForUm, місія Міжнародного валютного фонду має намір рекомендувати раді директорів МВФ розглянути виділення Україні дворічного кредиту stand by коштів на загальну суму 14-18 млрд доларів.

Глава Національного банку України Степан Кубів заявив, що меморандум про співпрацю в рамках дворічної програми кредитування економіки України буде підписано у Вашингтоні в першій половині квітня.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

347