Можливості для політичного врегулювання ситуації в Донецьку ще є, але не виключено, що Росія надасть військову допомогу місцевому населенню у відповідь на прохання «народної ради» ввести миротворчий контингент, заявив депутат Держдуми, член вищої ради «Єдиної Росії», політолог В'ячеслав Ніконов.

«Все може бути формалізовано так чи інакше і ще питання, хто їм (жителям Донецької області) може перешкодити в цій формалізації. Якщо уряд Києва буде вводити війська або використовувати спецпідрозділи, то це може викликати ще більший вибух і російське втручання. У всякому разі, ніхто не відміняв виданий президентові Путіну Радою Федерації дозвіл на використання збройних сил», - відповів Ніконов на запитання, чи може якимось чином бути формалізоване прохання про введення миротворчого контингенту, повідомляє РІА «Новости».

Депутат нагадав про заяви російських офіційних осіб, що Росія не має наміру застосовувати силу, якщо не почнеться кровопролиття. Він також наголосив, що Москва називала умови, за яких готова розглядати кроки щодо легітимізації української влади, серед яких на першому місці стояла конституційна реформа з федералізацією України і визнанням офіційного статусу російської мови.

«Але влада із завзяттям, гідним кращого застосування, відкидає це з порога. Але я вважаю, що якісь можливості для політичного врегулювання ще є», - сказав Ніконов.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, та військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

25 березня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров запевнив, що Росія не має наміру використовувати військову силу в східних та південних областях України.

6 квітня в Донецьку проросійські активісти захопили будівлі ОДА і СБУ.

Сьогодні, 7 квітня, люди, що захопили напередодні будівлю Донецької обласної державної адміністрації, провели збори, на яких проголосували за декларацію про суверенітет так званої Донецької народної республіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

455