Програми з будівництва доступного соціального житла повинні працювати, але по-іншому. Про це в коментарі Forum'у заявив у минулому губернатор Львівщини, нардеп кількох скликань ВРУ Василь Горбаль.

«Сьогодні варто було б згадати ініціативи Івана Салія, який активно порушував питання про необхідність підтримки вітчизняної будівельної індустрії, і все, що входить сюди з точки зору імпортозаміщення», - вважає він.

За словами Горбаля, варто запустити виробництво матеріалів для будівельної галузі в Україні. «Потрібен аналіз будівельної індустрії, запуск виробництва в Україні, потім - підкріплення банками відповідних програм», - додав він.

Крім того, політик підкреслив, що для розвитку будівництва соціального житла також необхідна готовність регіонів до цього, а також відсутність корупційної складової. «Програма повинна починатися з регіонів, місцевих рад та громади. І вже є позитивні приклади в Полтаві та Вінниці, коли на місці вирішувалася низка питань забудовника, і проекти просувалися», - додав він.

Горбаль вважає, що необхідно переглянути відсотки і перші внески за програмами доступного житла, а також повністю прибрати корупційну складову.

«Якщо все це буде зроблено, то ми суттєво підтримаємо будівельну галузь, і програми доступного соціального житла запрацюють», - прогнозує він.

Нагадаємо, уряд кардинально скоротив фінансування державних житлових програм пільгового кредитування молоді та доступного житла. Зокрема, повністю скорочено фінансування державної програми доступного житла, за якою громадянам надається держпідтримка у розмірі 30% нормативної вартості житла.

Фінансування програми пільгового кредитування молоді скорочено на 54,1 млн гривень до рівня 25,9 млн гривень. Реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів фінансування зменшено на 230 млн гривень до рівня 110,2 млн гривень.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319