Японія готова розірвати угоду з Україною за Кіотським протоколом і може вимагати повернення коштів, переданих нашій країні в рамках цієї угоди.

Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник.

«У нас склалася критична ситуація щодо виконання Кіотського протоколу. 800 млн дол. передбачає угода, - сказав міністр. - Протягом 3 місяців ніякого руху щодо коштів не здійснювалося, і японська сторона вже заявила претензії про те, що вони готові розірвати угоду. Україна повинна буде повернути кошти, які вона отримувала».

Разом із тим, за словами Мохника, Мінекології розробило кілька змін до раніше прийнятих постанов уряду, які могли б дозволити і розблокувати це питання, передає «УНІАН»

Раніше міністр заявляв, що Японія може виставити претензії Україні щодо повернення коштів через невиконання вимог Кіотського протоколу, який передбачає отримання Україною коштів на соціальні та екологічні проекти після продажу невикористаних квот на викид вуглекислого газу вітчизняних промислових підприємств іншим державам, які допустили перевищення шкідливих викидів.

Зазначимо, Україна - одна з небагатьох країн світу, яка з 1990 по 2000 рік різко скоротила викиди парникових газів через низьке завантаження промисловості, а за наступні вісім років зростання так і не наблизилося до показників 1990-го.


Ратифікувавши Кіотський протокол у 2004 році, Україна отримала можливість реалізувати невикористані нею квоти на викид вуглекислого газу.

Згідно з інформацією Національного екологічного центру (НЕЦ), в державний бюджет України у 2009-2010 рр. надійшло 470 млн євро в результаті продажу надлишку квот за Кіотським протоколом. При цьому Україна взяла зобов'язання реалізувати на ці кошти проекти зі скорочення викидів парникових газів. Кабінет міністрів затвердив план реалізації 529 проектів теплової санації соціальних будівель в різних областях України і семи проектів, які передбачають використання технологій з Японії, зокрема модернізацію вагонів метро в Києві та заміну автомобілів Міністерства внутрішніх справ України на суму 380 млн грн.

14 листопада 2013 року міжвідомча робоча група зі зміни клімату почала кампанію щодо контролю за реалізацією в Україні проектів, на які йдуть гроші від продажу квот на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

416