Не стимулюючи соціальне будівництво, Україна ризикує втратити активну молодь. Про це в коментарі Forum'у заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, народний депутат від КПУ Петро Цибенко.

«Обрано безпрограшний аргумент для відмови від програм щодо доступного житла: там є корупційні схеми. Якщо керуватися таким аргументом, тоді потрібно припинити фінансування 100% всіх державних програм. Але переконаний, що треба йти зовсім іншим шляхом. Адже є всі можливості залучити контролюючі та перевіряючі органи, силові структури і боротися з корупцією, а не зупиняти фінансування. Такі кроки також не дадуть економії коштів, адже потрібно враховувати наслідки», - упевнений він.

За словами нардепа, держава зобов'язана допомагати молоді придбати житло, інакше активна її частина виїде з країни. «У процесах, що відбуваються в країні в останні місяці, молодь відіграє ключову роль. Де-факто влада рубає сук, на якому сидить, борючись з людьми, що привели її в кабінети. Це закінчиться, як мінімум, відтоком молоді за кордон. І до всіх наших бід додасться ще й ця, коли люди махнуть рукою на Україну. А за наявності проблем з навчанням, працевлаштуванням та забезпеченням житлом молодь не бачить перспективи в цьому суспільстві», - попередив парламентарій.

Крім того, Цибенко наголосив, що згортання програм паралельно зі зниженням доходів громадян негативно впливає на будівельну галузь України. «Будівництво і легка промисловість - це найбільш чутливі галузі до негативних тенденцій. І це логічно, адже якщо не видно перспективи, який сенс будувати?», - акцентував він.

Нагадаємо, уряд кардинально скоротив фінансування державних житлових програм пільгового кредитування молоді та доступного житла. Зокрема, повністю скорочено фінансування державної програми доступного житла, за якою громадянам надається держпідтримка у розмірі 30% нормативної вартості житла.

Фінансування програми пільгового кредитування молоді скорочено на 54,1 млн гривень до рівня 25,9 млн гривень. Реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів фінансування зменшено на 230 млн гривень до рівня 110,2 млн гривень.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238