Після введення ПДВ на імпортні ліки, ціни на препарати збільшаться на 10-12%. Таку думку висловив у коментарі Forum'у директор «GMP/GDP Центр» Державної служби України з лікарських препаратів Денис Гурак.

«Наслідком введення ПДВ стане підвищення ціни на лікарські засоби для споживачів. Враховуючи те, що опублікований закон (на відміну від редакції, оприлюдненої перед голосуванням у Верховній Раді), норми сформульовані таким чином, що ПДВ буде обкладатися кожна поставка лікарських засобів, можна очікувати підвищення на рівні 10-12%, оскільки аптеки не працюватимуть собі у збиток», - сказав Гурак.

Не виключає експерт і подорожчання ліків в Україні через нестабільність курсу національної валюти.

«Зазвичай на вартість лікарських засобів значно впливає коливання курсу гривні, оскільки більше 60% препаратів на ринку - імпортні. Можна довго дискутувати про обґрунтованість щоденної зміни ціни постачальниками. Оскільки розмитнення кожної товарної позиції здійснюється щоденно, бізнес завжди буде хеджувати свої ризики. Для такого ринку, як лікарські засоби, найкращий спосіб запобігання подорожчанню - це стабільність і прогнозованість», - вважає він.

Нагадаємо, відповідно до Закону «Про запобігання фінансовій катастрофі», який опублікований в газеті «Голос України» і набув чинності 1 квітня, вводиться ПДВ в розмірі 7% на операції з постачання ліків.

За оцінками асоціації «ФармУкраїна», введення податку на додану вартість на лікарські засоби в Україні може призвести до істотного подорожчання медикаментів і навіть колапсу фармацевтичного ринку країни.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202