В Україні не можна вводити ПДВ на всі імпортні препарати, адже від цього можуть постраждати хворі на діабет. Таку думку висловив у коментарі Forum'у доктор медичних наук, професор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії та трансплантації органів і тканин Володимир Паньків.

«Не можна огульно вводити ПДВ на всі ліки без винятку. Є препарати, які йдуть в категорії життєво необхідних. Сюди входить і інсулін. Діабетики отримують певний вид інсуліну, призначений лікарем. Його зміна неприпустима, тому що це може призвести до порушень в органах і системах», - пояснив Паньків.

За його словами, до кожного хворого на діабет необхідний індивідуальний підхід.

«Сума, яка виділялася на цей рік для закупівлі інсуліну в регіони, розраховувалася виходячи з 2,5 тис. грн на одного хворого. Якщо введуть ПДВ, це означає, що з бюджету закуплять на 7% менше інсуліну, адже він подорожчає, а розмір субвенцій ніхто не змінить», - зазначає лікар.

Також ендокринолог нагадує, що є українці, які вживають дорогі аналоги інсуліну. «Це конкретно ударить по них. Тим більше, що у нас немає чіткої системи забезпечення пацієнта і реіндексації. А ще врахуйте інфляцію про те, що ціна імпортних ліків прив'язана до долара, і ми отримаємо дуже складну ситуацію. Пацієнти в кращому разі будуть забезпечені імпортним інсуліном до вересня-жовтня. На жаль, лікарі і пацієнти стали заручниками цієї ситуації», - додає він.

Нагадаємо, згідно із Законом «Про запобігання фінансовій катастрофі», який опублікований у газеті «Голос України» і набув чинності 1 квітня, вводиться ПДВ в розмірі 7% на операції з постачання ліків.

За оцінками асоціації «ФармУкраїна», введення податку на додану вартість на лікарські засоби в Україні може призвести до істотного подорожчання медикаментів і навіть колапсу фармацевтичного ринку країни.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163