Рішення Кабміну закрити програми доступного житла - дилетантство. Про це в коментарі Forum'у заявив колишній віце-прем'єр України, секретар президії Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков.

«Кабмін веде себе по-дилетантськи. Замість того, щоб скорочувати державні витрати, звільняти чиновників, вводять податки на депозити, закривають програму доступного житла, підвищують податки. Йде жорстка фіскальна політика, жертвою якої, на жаль, стало і доступне житло. Ще можна було зрозуміти, якщо уряд сказав би: ми всі програми прибираємо, але вводимо нову», - обурився він.

Колесніков зазначив, що можна було використовувати вже наявні напрацювання. «Кабмін ще у 2011 році пропонував створити одну програму доступного житла без всяких радянських черг, під 3% річних на 15 років. Ми порахували, що середній внесок за абсолютно нове житло становив би 1,700-2000 грн з сім'ї. Замість цього, нинішній Кабмін просто закриває програми, нічого не пропонуючи натомість, що дуже погано», - сказав нардеп.

Крім того, політик наголосив, що люди, які скористалися програмами доступного житла, постраждати не повинні. «Держава дала зобов'язання і влада повинна їх виконувати», - упевнений він.

Колесніков також наголосив, що якщо влада не виконуватиме держзобов'язання за даними програмами, людям потрібно звертатися в суди. За його словами, вже у найближчі 10 днів опозиція створить правові рекомендації щодо цих питань. «Буде правова сторінка на сайті Партії регіонів. У разі потреби люди зможуть отримати консультацію», - повідомив він.

Нагадаємо, уряд кардинально скоротив фінансування державних житлових програм пільгового кредитування молоді та доступного житла. Зокрема, повністю скорочено фінансування державної програми доступного житла, за якою громадянам надається держпідтримка у розмірі 30% нормативної вартості житла.

Фінансування програми пільгового кредитування молоді скорочено на 54,1 млн гривень до рівня 25,9 млн гривень. Реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів фінансування зменшено на 230 млн гривень до рівня 110,2 млн гривень.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194