Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив міністрові енергетики та вугільної промисловості Юрію Продану готуватися до можливого обмеження або припинення Росією постачання газу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він заявив, відкриваючи засідання уряду в суботу.

«Ми розуміємо, що наступним кроком Росія обмежуватиме постачання газу. Саме тому ми повинні готувати два варіанти розвитку подій. У тому числі й той варіант, коли Росія обмежує і закриває постачання природного газу в Україну», - сказав він.

Крім того, він повідомив, що Продана, а також главу «Нафтогазу» Андрія Коболєва 8 квітня чекають у Брюсселі.

«У вас є конкретні директиви, про що проводити переговори. Прошу вас, нам потрібна конкретика від наших європейських партнерів. Це рішення щодо реверсу, щодо диверсифікованого постачання, модернізації та спільної експлуатації (ГТС. - Ред.)», - звернувся він до міністра енергетики.

Яценюк зазначив, що в разі реалізації проектів щодо реверсного постачання газу в Україну з Європи, за різними оцінками «ми можемо технологічно отримувати до 20 млрд кубометрів газу на рік зі Словаччини, Польщі та Угорщини».

Ціна газу у зв'язку з такими постачання, за його словами, буде на $100-150 дешевшою, ніж встановлена РФ.

«І ми очікуємо рішення наших європейських партнерів, у тому числі і словацького оператора, який має всі технічні можливості для проведення реверсного постачання і сподіваюся, що не звертатиме увагу на той тиск, який на нього чиниться, щоб цього постачання не відбулося», - підсумував прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 3 квітня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський в $485 за 1 тис. кубометрів.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1168