У Києві стартувала виборча кампанія з позачергових виборів київського міського голови та депутатів столичної міської ради, які відбудуться в один день із президентськими виборами - 25 травня.

Це позачергові вибори, і термін повноважень обраних на них міського голови та депутатів столиці триватиме близько 1,5 року - до чергових місцевих виборів, які проводитимуться в жовтні 2015 року на території всієї України.

Згідно із чинною редакцією закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», вибори київського міського голови проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі. Нині передбачено, що вибори мера проводяться в один тур, і перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Разом із тим, на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект, що передбачає обрання міського голови Києва у два тури, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Вибори депутатів Київради проводяться за мішаною системою - по 60 депутатів будуть обрані в мажоритарних округах та за партійними списками. Кандидати на посаду міського голови та у депутати Київради в мажоритарних округах можуть висуватися як партіями, так і шляхом самовисування.

Висунення кандидатів у мери та депутатів Київради за партійними списками розпочинається за 34 дні (з 21 квітня) й закінчується за 28 днів (27 квітня) до дня виборів; депутатів у мажоритарних округах - відповідно за 30 днів (з 25 квітня) і 26 днів (з 29 квітня). Закон забороняє одночасно балотуватися і в мери, і в депутати Київради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515