Глава «Газпрому» Олексій Міллер констатував, що більше половини позикових грошей, що призначалися для погашення Україною заборгованості за газ, за призначенням витрачені не були.

«У грудні минулого року було досягнуто домовленості про надання Україні знижки, ціна була знижена до $268,5 за тисячу кубометрів. Знижка надавалася з урахуванням того, що Україна сплатить борги за газ і повністю оплачуватиме поточні постачання. При цьому чітко було прописано, що в тому разі, якщо Україна не виконує свої зобов'язання, то знижка на газ на другий квартал не надається», - зазначив глава «Газпрому» в інтерв'ю телеканалу НТВ, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Міллер зазначив, що «борг не сплачено, поточні постачання не оплачуються, за березень поки ми взагалі жодного долара не отримали, і незрозуміло коли почнуться виплати за березневі постачання». «Відповідно, суто автоматично, відповідно до умов контракту, знижка на другий квартал не була продовжена», - зазначив він.

Голова правління «Газпрому» також пояснив причини скасування іншої знижки, також у $100 за тисячу кубометрів. Вона пов'язана з денонсацією Харківських угод. Закон про це був підписаний президентом РФ 2 квітня.

«За період дії Харківських угод сума знижки загалом становила $11 млрд 400 млн. Це та сума, яку недоотримав російський уряд, яку недоотримав російський бюджет. І з боку керівництва Росії на сьогодні вже поставлено питання про те, що необхідно подумати про механізм погашення боргу», - зазначив він.

Міллер також зазначив, що підвищення ціни на газ для Києва для «Газпрому» означає автоматичне підвищення ціни на транзит російського палива через територію України. Це передбачає формула, яка використовувалася в транзитному договорі під час розрахунку тарифу.

Глава «Газпрому» висловив сумнів, що Україна буде здатна вчасно розраховуватися за російський газ. За його даними, борг «Нафтогазу України» з урахуванням березневих постачань оцінюється в $2 млрд 200 млн, і платоспроможність українських споживачів з кожним місяцем тільки падає.

Нагадаємо, 3 квітня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

Як відомо, у квітні 2010 року Росія та Україна підписали в Харкові угоду, що продовжує перебування Чорноморського флоту РФ в Україні після 2017 року на 25 років. В обмін Київ отримав знижку на російський газ у розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів, що надавалася за рахунок обнулення мита на експорт газу.

2 квітня президент РФ Володимир Путін підписав закон про припинення дії чотирьох російсько-українських угод щодо Чорноморського флоту РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

525