Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає за необхідне ліквідувати проведення так званого експерименту в системі охорони здоров'я, введеного попереднім урядом. Про це він сказав під час зустрічі з промисловцями , підприємцями і роботодавцями в п'ятницю, 4 квітня, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

На думку прем'єра, цей експеримент «непрацюючий абсолютно».

«Він піднявся до арифметичного скорочення закладів охорони здоров'я та до арифметичного скорочення лікарів. І, до речі, навіть не скоротилися кошти на фінансування цієї сфери», - зазначив Яценюк.

Він повідомив, що очікує від Міністерства охорони здоров'я «конкретного бачення проведення змін у цій сфері.

«Ми очікуємо, що новий міністр запропонує концепцію разом із західними фахівцями. Це буде непростий процес, як і реформа в цілому соціальної системи», - сказав глава уряду.

Відповідаючи на запитання про введення податку на додану вартість у розмірі 7% на операції з постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення, Яценюк пояснив, що це нововведення покликане розвинути внутрішнє фармацевтичне виробництво, оскільки воно не в конкурентних умовах. «Щоб вітчизняні виробники розробляли препарати і продавали їх дешевше, ніж імпортні», - сказав він.

Глава уряду нагадав про існування схеми, за якою «за інвойсом, за імпортом по 4$ завозили препарат, який коштує 1$». «Завищували інвойс, щоб не платити тут податок на прибуток, переганяли гроші за кордон», - сказав Яценюк.

«Введенням цього податку ми змусили тепер декларувати реальну вартість. Що має статися після введення цього податку? Стабілізація ціни. Фармацевтична мафія - відома річ у світі. І ми її повинні разом із нашими виробниками та з Міністерством охорони здоров'я і Держлікслужбою почати викорінювати», - переконаний прем'єр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

727