Сепаратистські акції в Україні фінансуються на кошти, які екс-президент Віктор Янукович зі своїми прихильниками вивіз з України. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Віталій Ярема.

«Янукович разом зі своїми прихильниками вивіз за територію України велику суму коштів, які сьогодні, за інформацією розвідувальних та оперативних служб, використовуються для підняття сепаратистських настроїв серед населення України», - сказав Ярема, слова якого наводить «Укрінформ».

Точну суму вивезених коштів він назвати не зміг, але, за словами Яреми, «вони налічують мільярди доларів».

Ярема зазначив, що за останні два місяці в різних містах України було проведено близько 320 сепаратистських акцій, участь в яких взяли близько 242 тисячі осіб.

«Що може зробити молода людина, яка не має роботи, ідеологічно і психологічно налаштована на вчинення протиправних дій, якщо їй платити 100 доларів на день?», - сказав він.

Перший віце-прем'єр-міністр зазначив, що останнім часом масові сепаратистські акції «притихли» у зв'язку із затриманням кількох лідерів сепаратистів на сході України. «Кримінальні справи, порушені СБУ і МВС перебувають в активній стадії розслідування, 15 осіб уже заарештовані. Всього СБУ розслідує 40 справ, МВС - 35», - уточнив Ярема.

Нагадаємо, ГПУ вже відкрило проти Януковича низку кримінальних проваджень. Відкрито кримінальне провадження за заклики до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Крім того, відкрито провадження щодо перевищення ним повноважень з листопада 2013 року по лютий 2014 року та за масові вбивства активістів Майдану. Відкрито також провадження за фактом захоплення Януковичем державної влади у 2010 році. Крім цього, розслідується провадження щодо розповсюдження указу №90/2014 від 27 лютого 2014 року, яким Янукович намагався відновити свої повноваження шляхом перенесення низки держустанов до Севастополя.

Також він підозрюється у заволодінні разом з іншими особами державним майном в особливо великих розмірах та легалізації (відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом).

Крім того, існує кримінальне провадження стосовно Януковича щодо його публічних закликів до захоплення державної влади «шляхом офіційних заяв на прес-конференції в Ростові-на-Дону».

У лютому Головне слідче управління Генеральної прокуратури ініціювало запит про оголошення Януковича в міжнародний розшук каналами Інтерполу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

911