Австрійське МЗС підготувало план розрядки української кризи, що передбачає, серед іншого, виведення України з «поля перманентної напруженості» між Сходом і Заходом, а також створення єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока. Примірник відомчого документа має в розпорядженні «Die Presse».

Повідомляється, що план був підготовлений відділом стратегії та планування МЗС Австрії за розпорядженням глави відомства Себастіана Курца. Уже в п'ятницю деякі із сформульованих у ньому ідей можуть бути представлені на зустрічі міністрів закордонних справ в Афінах. Документ складається з чотирьох пунктів.

По-перше, Україні пропонується оголосити про «неприєднання до будь-яких союзів або навіть про нейтралітет» - за умови, що їй буде забезпечений повний суверенітет над її територією». Це має бути зроблено поступово: спочатку укладається багатосторонній договір про повернення до стану речей, який існував до анексії Криму, причому в ньому закріплюються права меншин. Пізніше Україна оголошує про неприєднання до військових союзів, тим самим виключаючи вступ в НАТО, пише «Інопреса».

На цей момент не розглядається можливість вступу України в Євросоюз - замість цього їй має бути запропонована участь в якомусь подібному Європейському економічному просторі, в якому беруть участь Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн. Таке рішення згодом може бути застосоване і до інших «колишніх радянських республік, які знаходяться між Європою і Росією», йдеться в статті.

Євросоюз і Митний союз на чолі з Росією повинні створити «спільну зону вільної торгівлі від Лісабона до Владивостока», що забезпечить можливість укласти договори про вільну торгівлю як з ЄС, так і з Росією.

Зрештою, австрійське МЗС вважає за необхідне вжити заходів для подолання «суспільного розколу», що виник в Україні. Для цього потрібно не тільки підтримати країну матеріально, але й намітити ряд цілей в політичній площині, зокрема, зміцнювати правову державу, боротися з корупцією, ізолювати правих радикалів, допомогти в підготовці президентських виборів та розробці нової конституції з урахуванням прав меншин, а також нового закону про мови.

Як вважає оглядач Die Presse, Курцу буде неважко знайти союзників для просування цього плану: думку про те, що Україну не слід ставити перед жорстким вибором між ЄС і Росією, висловлював і його колега з ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, та й в Україні ідея нейтралітету або неприєднання, «здається, вже почала пускати коріння». Разом із тим пункт, що передбачає повернення Криму Україні, видається авторові статті «вкрай нереалістичним».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230