3 квітня представники Євросоюзу підписали документ про безвізовий режим з Молдовою.

Свої підписи поставили голова Європарламенту Мартін Шульц і представник Греції, яка головує в Раді ЄС, заступник міністра закордонних справ цієї країни Дімітріс Куркулас.

Як повідомляється на сайті Єврокомісії, безвізові поїздки для громадян Молдови, які мають біометричні паспорти, стануть доступні з 28 квітня.

Комісар ЄС із закордонних справ Сесілія Мальстрем зазначила, що скасування віз є великим досягненням у відносинах з Молдовою і добрим прикладом співпраці, пише Deutsche Welle.

За скасування віз для молдован наприкінці лютого проголосував Європарламент. Пізніше відповідне рішення було затверджене Радою ЄС.

За новими правилами, перебувати в країнах Євросоюзу без візи молдовські громадяни зможуть до 90 днів протягом шести місяців. При цьому, як зазначав заступник голови МЗС республіки Юліан Гроза, вони повинні бути готові пояснити мету свого візиту і довести наявність необхідних коштів для перебування в ЄС (з розрахунку 50 євро на добу), якщо таких пояснень вимагатиме співробітник міграційної служби.

Перевірка, як пояснив представник МЗС, буде вибірковою (обґрунтування потрібні, якщо громадянин здасться чиновнику підозрілим і схожим на «потенційного мігранта»).

Наприкінці минулого року влада Молдови попередньо затвердила Угоду з Євросоюзом про асоціацію і вільну торгівлю. У березні голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підтвердив, що Європейський Союз підпише Угоди про асоціацію з Республікою Молдова та Грузією не пізніше червня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

676