Національний банк України рекомендує уповноваженим банкам для уникнення валютних ризиків вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов'язань за кредитами, наданими в іноземній валюті, на нацвалюту.

Як повідомляє прес-служба НБУ, Центробанк здійснив увідповіднення методики розрахунку відкритої валютної позиції з міжнародними стандартами, ухваливши постанову від 31 березня 2014 № 182 «Про приведення лімітів відкритої валютної позиції банківської системи України до міжнародних стандартів». Згідно з повідомленням, документ набуває чинності з 1 травня 2014 року.

«Таким чином Національний банк України виконав рекомендації Міжнародного валютного фонду і Світового банку, надані в контексті реформування фінансового сектора», - зазначили в прес-службі.

Новою постановою скасовується постанова правління НБУ від 28 лютого 2009 року № 109 «Про схвалення методичних рекомендацій до Положення про порядок встановлення Національним банком України лімітів відкритої валютної позиції та контроль за їх дотриманням уповноваженими банками» й затверджується нова методика, якою керуватимуться уповноважені банки.

«Згідно з цією методикою вводиться поетапне включення резервів, сформованих для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями в іноземній валюті, у розрахунок загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції уповноважених банків. Резерви будуть включатися в цей самий розрахунок рівними частинами (збільшуючись по 5% щомісяця протягом 20 місяців згідно із затвердженим постановою № 182 графіком», - пояснили в Центробанку.

Також уповноважені банки можуть включати в розрахунок відкритої валютної позиції резерви у розмірі, що перевищує зазначені у графіку відсотки, але не більше від розміру наявних у портфелі банку облігацій внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.

З метою увідповіднення розміру загальної короткої відкритої валютної позиції банку із встановленим Національним банком лімітом уповноважені банки можуть купувати іноземну валюту або за бажанням облігації внутрішніх державних позик з індексованою вартістю, зазначили в НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1219