Забезпечувати податкові надходження в бюджет стає все складніше. Згідно з оперативними даними Міністерства доходів і зборів, у березні до загального фонду державного бюджету надійшло 17,4 млрд грн.

«Це більше, ніж за той самий період 2013 року, притому що нинішній березень кардинально відрізняється від торішнього - у нас новий уряд і практично немає Криму», - заявив учора перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус.

За його словами, ще станом на 14 березня ризик невиконання планових показників був на рівні 9 млрд грн, але завдяки проведеним стабілізаційним заходам розрив вдалося скоротити майже на 5 млрд грн. Тим не менш, виконати план надходжень так і не вдалося, пише «Капітал».

За інформацією екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, фактичний обсяг зібраних платежів - це лише 80% встановленого Міністерством фінансів плану. Недоотримано 4,4 млрд грн.

«У березні очікувався чи не найбільший збір податку на прибуток за весь рік, адже до 10 числа платники повинні були подати звітність за податком на прибуток за минулий рік і сплатити законодавчо встановлені авансові платежі», - каже співрозмовник видання.

За його інформацією, кампанія декларування податку на прибуток у 2013 р. повністю провалена порівняно з 2012-м. Так, понад 3 тис. компаній показали в деклараціях нульові результати, на 17% більше платників податків подали звітність за доходами на рівні витрат, майже 2 тис. підприємств зменшили свої валові доходи на 65 млрд грн. «Більше того, у березні понад 4 тис. підприємців подали уточнення в свої декларації у податок на прибуток за 2013 р., зменшивши суму задекларованого податку на 0,6 млрд грн», - уточнив Клименко.

На думку опитаних «Капіталом» експертів, суть «стабілізаційних заходів» полягала в зборі авансових платежів податку на прибуток та економії бюджетного ресурсу при поверненні податку на додану вартість (ПДВ).

«У березні з платників податків зібрано майже 11 млрд грн авансових платежів податку на прибуток, що є абсолютним рекордом за останні два роки», - написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Клименко. Однак навіть ці «стабілізаційні заходи» не дозволили виконати план надходжень.

За інформацією Державної казначейської служби, розмір відшкодованого ПДВ за перші три місяці цього року становив 8,9 млрд грн, що на 4,8 млрд грн, або 35% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, у березні сума повернутого ПДВ, згідно з офіційними даними, скоротилася на 53,1%, або на 2,6 млрд грн - до 2,3 млрд грн. За словами Білоуса, Міндоходів відновило процедуру компенсації ПДВ і до 6 квітня українським експортерам планується виплатити 3,7 млрд грн податку.

«Те, що ми бачимо, - це продовження практики авансових платежів за податком на прибуток, відшкодування ПДВ за умови передоплати. Не можу говорити, що посилився тиск на бізнес. Він залишився незмінним», - розповів «Капіталу» заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Прибуток підприємств падає, зазначає він, дуже багато випадків, коли компанія за балансом не має прибутку, але змушена платити податки наперед. Це свідчить про те, що як і раніше під час збору податків використовуються адміністративні методи, підкреслив експерт. За словами Ігоря Білоуса, на сьогодні сума надміру сплаченого податку на прибуток (у тому числі за попередні періоди) становить більше 70 млрд грн. «Ми не можемо за один день змінити механізм сплати податку, потрібен певний перехідний період. До кінця травня у нас буде чітке розуміння того, скільки часу нам знадобиться, щоб відійти від практики переплат за податком на прибуток», - сказав він виданню.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

365