Влада США оприлюднила обвинувальний висновок у справі українського бізнесмена Дмитра Фірташа, якого 12 березня у Відні заарештували за американським ордером і 21 березня випустили під рекордну для Австрії заставу в 125 млн євро.

Поки австрійський суд розглядає запит США на його екстрадицію, 48-річний олігарх зобов'язався не виїжджати за межі країни, пише «ВВС Україна».

Справу проти групи з шести осіб на чолі з Фірташем розглядає федеральний суд Північного округу штату Іллінойс у Чикаго, оскільки американська компанія, з якою мали справу обвинувачені, розташована в цьому американському штаті. У судових документах вона закодована як «компанія А».

Фірташа та його спільників обвинувачують в організованій злочинній діяльності, змові, відмиванні грошей та порушенні американського закону, який карає за дачу хабарів за кордоном. Теоретично їм загрожують десятиліття в'язниці, хоча на практиці набагато менше.

У кожному разі наразі заарештований тільки Фірташ. Інші обвинувачені поки перебувають за межами американської юрисдикції.

Як стає зрозуміло з обвинувального документа на 43 сторінки, йдеться про хабарі, які змовники нібито давали представникам влади індійського штату Андхра - Прадеш і центрального уряду Індії. Хабарі на загальну суму 18,5 млн доларів мали полегшити видачу ліцензій на спільний проект з видобутку в штаті корисних копалин, насамперед ільменіту - вихідної сировини для одержання титану та його похідних, таких як титанова губка.

Оскільки гроші на хабарі проходили через банки США, американський Мін'юст вважає, що це дає йому підставу порушити справу у своїй юрисдикції. За заявою Мін'юсту, слідство виявило 57 відповідних переказів на загальну суму 1 0597050 доларів, зроблених з 28 квітня 2006 по 13 липня 2010 року.

Хоча обвинувачення оприлюднили лише зараз, чиказьке велике журі затвердило їх ще 20 червня минулого року. Ця обставина спростовує теорію, що арешт Фірташа пов'язаний з нинішньою кризою в Україні.

До суду також притягнуті 75-річний угорський бізнесмен Андраш Кноппа, 40-річний громадянин України Сурен Геворгян, 50-річний індійський громадянин Гаджедра Лал, він же Гадж, який має посвідку на проживання в США, і 60-річний Періясамі Сундералінгам із Шрі-Ланки.

Як йдеться у судових документах, холдинг Фірташа Group DF контролює компанія Group DF Limited, зареєстрована на Британських Віргінських островах. До холдингу входять австрійська гірничодобувна компанія Ostchem Holding AG, угорська компанія Global Energy Mining and Minerals Limited та швейцарська Bothli Trade.

Угоду про створення спільного підприємства з видобутку копалин підписали у квітні 2006 року Bothli Trade та уряд Андхра - Прадеш. У лютому 2007 року чиказька «компанія А» уклала з Ostchem угоду, за якою Bothli мала щорічно постачати американським партнерам від 5 до 12 млн фунтів титанової губки із родовища в цьому індійському штаті.

Але для цього потрібно, щоб влада штату і центральний уряд Індії спочатку дали СП ліцензії та дозволи, отримання яких нібито форсували за рахунок хабарів.

Прокурори обвинувачують Фірташа в тому, що він був керівником злочинної групи і стверджують, що він нібито санкціонував виплату хабарів у сумі 18,5 млн доларів і наказував своїм підлеглим оформляти фальшиві документи, з яких випливало, що ці виплати нібито призначалися для законних комерційних цілей».

За твердженням прокуратури, Геворгян підписував фіктивні документи, відстежував виплату хабарів і координував перерахування відповідних сум. Геворгян заявив агентству Bloomberg, що компанії Фірташа ніколи не давали індійцям хабарів, оскільки їхня країна й так мала бажання отримати інвестиції.

Федеральна прокуратура має намір вимагати від суду санкції на конфіскацію частини Фірташа в Group DF та активи холдингу. До цих активів належать 18 компаній, зареєстрованих на Британських Віргінських островах, і 127 - в Австрії, на Кіпрі, в Швейцарії, на Сейшельських островах та в інших країнах.

Влада США також хоче накласти арешт на 41 банківський рахунок обвинувачених, на яких загалом лежать 10,6 млн доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292