Віктор Медведчук вважає, що офіційний Київ проявляє готовність до пошуку згоди з регіонами лише тією мірою, коли це відповідає інтересам місцевих еліт. Свій блог на сайті «Українського вибору» політик присвятив аналізу тенденцій децентралізації влади, які намагається реалізувати уряд.

Медведчук звернув увагу на звернення голови Донецької облради Андрія Шишацького до віце-прем'єра Володимира Гройсмана щодо питань децентралізації влади. Шишацький стверджує, що лист знайшов підтримку у віце-прем'єра «з низки питань, і частина пропозицій буде розглядатися урядом у концепції реформи місцевого самоврядування».

«Дійсно, деякі сигнали в цьому напрямі від центральної влади начебто надійшли, - написав Медведчук. - На останньому засіданні уряд затвердив проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Відповідно до заяви Гройсмана, «виконавчі органи влади на обласному та районному рівнях тепер формуватимуть обласні ради депутатів, а за адміністраціями (або ж префектурами) залишаться тільки контрольні функції. Одночасно на засіданні Кабміну заговорили про те, що частину податку на прибуток потрібно залишати на місцях».

Все це цілком можна було б розглядати як якусь позитивну тенденцію, стверджує лідер «Українського вибору», але залишається багато моментів, які насторожують. «Адже згідно із заявою голови облради, Кабінет Міністрів взяв до розгляду лише «частину пропозицій», що виходять із Донецька. Проте впадає в очі, що й без того програма, яка міститься в листі Шишацького, відрізняється підкресленою поміркованістю і стриманістю», - наголосив політик.

Висновки, на його думку, напрошуються невтішні, враховуючи ту обставину, що «нині влада в Києві діє в умовах, які примушують її до «купівлі лояльності» регіональних лідерів, щоб знайти в них союзників для приборкання невдоволення громадської думки східних та південних областей».

«Концепцію реформування місцевого самоврядування можуть здати на брухт, як тільки зміниться політична кон'юнктура, і необхідність у демонстративній готовності шукати баланс у відносинах між центром і регіонами відпаде. Таким чином, все легко повернеться до попереднього стану», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154