Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив про те, що великі сили НАТО в Східній Європі розміщуються на тимчасовій основі.

Расмуссен назвав такими, що не відповідають дійсності висловлювання на цю тему російської сторони.

«Це ґрунтується на неправильній інтерпретації Основоположного акту Росія-НАТО від 1997 року. У ньому НАТО обіцяє забезпечувати колективну оборону, використовуючи підкріплення, але не розміщувати істотної кількості додаткових військ на постійній основі», - сказав генсек НАТО, передає «УНІАН».

Расмуссен звинуватив Росію у підриві принципів співпраці з Північноатлантичним альянсом. «Я здивований, що Росія може стверджувати, що НАТО порушило свої зобов'язання, тому що вона сама порушує всі принципи та власні міжнародні зобов'язання», - заявив генсек НАТО. «Тому ми не можемо вести справи, як зазвичай», - додав він.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва чекає відповіді від НАТО щодо додаткової присутності контингенту альянсу на території східноєвропейських держав.

«Що стосується планів нарощування військової присутності сил НАТО на території членів цього альянсу з числа східноєвропейських держав, то ми, безумовно, виходимо з того, що у відносинах РФ і НАТО також діють певні правила, включаючи Римську декларацію і основоположний акт Ради Росія-НАТО, відповідно до якого не повинно бути постійної військової додаткової присутності (натовських сил) на території східноєвропейських держав, - сказав він. - Ми адресували відповідні питання альянсу».

Як повідомляв ForUm, НАТО не розглядає військову альтернативу політичному врегулюванню ситуації довкола України.

Нагадаємо, Расмуссен заявив, що Альянс допоможе Україні у військовій реформі для відбиття будь-якої військової загрози ззовні, а також допоможе порадами в посиленні охорони об'єктів стратегічного призначення на українській території.

Раніше Україна попросила НАТО про військово-технічну допомогу радарами та обладнанням для облаштування кордонів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265