Україна і Польща відновили переговори щодо будівництва магістрального нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька, повідомив на брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Відновили переговори з польською стороною про будівництво «Броди-Адамова застава» з тим, щоб Польща була зацікавлена в комерціалізації цього проекту», - сказав він.

Раніше посол Польщі в Україні Генрік Литвин зазначав, що Польща готова повернутися до розвитку проекту нафтопроводу «Одеса-Броди-Гданськ», якщо отримає гарантії постачання необхідних обсягів нафти, передає «УНІАН».

Україна самостійно добудувала «Одеса-Броди» у 2001 році, але відтоді він практично не використовувався, за винятком невеликих обсягів прокачування в реверсному режимі для постачання російської нафти з Бродів до Одеси у 2005-2010 роках та постачання нафти в Білорусь у 2010-2011 роках.

Як раніше повідомляв ForUm, Польська державна компанія PERN Przyjazn відмовилася від добудовування в Польщу (до Гданська, через Плоцьк) побудованого в 2001 році українського нафтопроводу «Одеса-Броди» через відсутність гарантій прокачування ним достатньої кількості каспійської нафти в Європу.

Нагадаємо, PERN, який є одним із найбільших акціонерів «Сарматії» разом з українською «Укртранснафтою» та азербайджанською Socar, на зборах 30 жовтня проголосував проти всіх винесених на обговорення проектів рішень.

Гендиректор «Сарматії» Сергій Скрипка сказав, що таким чином польська компанія унеможливила отримання зарезервованих Євросоюзом коштів (близько 120 млн євро), для яких необхідно було подати заявку до кінця поточного року.

ЄС міг виділити «Сарматії» 25% необхідних коштів на добудовування польської ділянки ЄАНТК у разі, якщо б компанія надала документи, що підтверджують наявність решти необхідного для фінансування проекту.

«Сарматія» оцінювала весь проект у 485 млн євро, 160 млн євро з яких на будівництво української ділянки обіцяла виділити «Укртранснафта». Решту коштів компанія планувала отримати, головним чином, від Євросоюзу та PERN, а також інших своїх акціонерів і залучити на ринку.

За останніми даними, найбільшими акціонерами «Сарматії», створеної в 2004 році для розвитку проекту ЄАНТК, є PERN Przyjazn, «Укртранснафта» та азербайджанська Socar, які володіють близько 27% акцій, а грузинська GOGC і литовська Klajpedos Nafta - близько 17% і 1% відповідно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1539