В Україні протягом останнього тижня послаблюється курс гривні. Про це кореспонденту Forum'у повідомив економічний експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.

«Нове керівництво НБУ прийняло рішення про те, що курс національної валюти повинен максимально відповідати ринковому, тому останній тиждень дійсно відбувається ослаблення гривні. Офіційний курс рухається за цією тенденцією, і зараз у нас рекордно низька ціна гривні», - сказав Газізуллін.

За словами експерта, на формування курсу впливає відразу кілька факторів.

«Один із них - складна економічна ситуація. Ми бачимо, що макроекономічні показники погіршується, план реформ намітили, пакет фінансової допомоги Україні затверджено, але поки у нас зберігається невизначеність. Уряд перебуває в перехідному періоді, адже реформи ще не почали, а МВФ поки не виділив кошти», - констатує він.

Також економіст вважає, що на коливання курсу вплинув ризик вторгнення на територію України, Росії та конфлікт довкола Криму. «Очевидно, що впливає і політична невизначеність», - зазначив Газізуллін.

При цьому, за словами експерта, попереднє керівництво НБУ стримувало коливання. «Попередній уряд дійсно тримав курс. Це можна побачити за динамікою золотовалютних резервів НБУ, які йшли на підтримку гривні», - підкреслив експерт.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249