Фіскальні новації Кабміну відкидають податкову службу країни на багато років назад, заявив старший партнер юрфірми «Міцинський і партнери» Єгор Притула в ексклюзивному коментарі Forum'у. За його словами, річ тут не тільки в очевидному посиленні податків, але і в ліквідації прогресивних новацій або вихолощенні їх сенсу. «Так, експерти все більше замислюються про реальні мотивації затримок із законом про трансфертне ціноутворення, який невигідний провідним фінансово-промисловим групам. І вже тим більше нема чого знову розділяти Податкову і митницю, це нерозумно. Все це погано позначиться на економіці в цілому», - констатував він.

Експерт додав, що нинішні податкові зміни є не реформою, а регресом. «Якби влада дійсно хотіла поліпшити роботу Міндоходів, то робилося б не це. По-перше, у міністерстві було чимало позитивних починань - і щодо перетворення в чисто сервісний орган, і щодо електронізації звітності, щодо максимального скорочення прямого контакту бізнесу та громадян з податківцями і т.п. Все це треба розвивати, а не руйнувати. По-друге, треба остаточно піти від планів зі штрафів, які повинні збиратися з підприємців у результаті перевірок. Це пережиток давнього минулого ДПАУ, коли вона була репресивною установою», - сказав він.

По-третє, продовжив Притула, потрібно не підвищувати, а знижувати податки, що нараховуються на зарплату населення. «Навіть без останніх фіскальних новацій вони були вдвічі вищими, ніж у СНД, не кажучи вже про Європу. Не дивно, що людям платять «тіньову» зарплату. У перспективі єдиний соціальний внесок треба б взагалі скасувати», - підсумував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236