Господарський суд Києва скасував своє рішення від 2012 року, за яким Україна повинна була виплатити Міноборони РФ старий борг корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Сума заборгованості становить 3,2 мільярда гривень (288 мільйона доларів за поточним курсом). За даними «Першої інстанції», Україна вже виплатила російській стороні 38 мільйонів гривень (3,4 мільйона доларів) у рахунок погашення боргу і тепер суд вимагає повернути ці гроші назад.

Приводом для такого рішення стало звернення української влади. 26 лютого поточного року міністри зажадали переглянути справу, пославшись на «нововиявлені обставини» (уряд Арсенія Яценюка тоді ще не був призначений, новий Кабінет Міністрів запрацював з 27 лютого).

Юристи уряду продемонстрували суду лист Державної архівної служби України від 16 жовтня 2013 року, у якому йшлося, що у них немає ніяких документів, що підтверджували гарантії уряду республіки за зобов'язаннями ЄЕСУ.

Велика заборгованість ЄЕСУ перед Росією виникла у 1990-ті роки. Компанія займалася тоді постачанням російського газу на українські підприємства, отримуючи натомість промислову продукцію. Частина її використовувалася для оплати палива за бартером, решта йшла на експорт. Російському Міністерству оборони ЄЕСУ, згідно з домовленістю, повинна була поставити будматеріали і меблі в рахунок боргу за отриманий від Москви газ. Однак українська компанія свої зобов'язання не виконала і російська сторона недоотримала товарів на сотні мільйонів доларів.

Нагадування про борг Міноборони РФ спрямувало до Києва у 2011 році. На підставі цього Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко, яка очолювала компанію до свого прем'єрства - з 1995-го по 1997 роки. Її звинуватили в ухилянні від сплати податків, а також спробі розкрадання бюджетних коштів. 28 лютого поточного року (невдовзі після зміни влади в Україні) відповідну справу було закрито.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1416