Кабмін починає в Україні справжню «шокову терапію», заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

От тільки не факт, зазначив аналітик, що вона хоча б у перспективі призведе до позитивних результатів. «Прийнято посилатися на позитивний приклад Польщі, однак насправді він далеко не такий однозначний. На початку 1990-х Варшава скористалася рекомендаціями західного економіста Джефрі Сакса і колишнього спеціаліста МВФ Давида Ліптона, негайно скасувавши регуляторні заходи, ціновий контроль та субсидії державної промисловості, різко посиливши соціальну політику. Але навіть з урахуванням приватизації зміни давалися дуже важко. Виробництво зросло, але разом із безробіттям та падінням рівня життя. Сьогодні у Польщі вищий ВВП, ніж за планової економіки, але ключові перехідні проблеми до кінця так і не вирішені», - розповів він.

За словами експерта, основними наслідками «шокової» політики можуть бути висока інфляція, загальний промисловий спад і безробіття, подальше майнове розшарування і зниження рівня життя, що спричинить зростання соціальної напруженості та політичної нестабільності. «При цьому зростатиме держборг і залежність економіки від іноземних інвестицій. До речі, останнє ніяк не можна вважати позитивом, як це намагаються подавати провладні коментатори. Нарешті, посилюватиметься зовнішньоторговельний дисбаланс, у тому числі через відкриття внутрішніх ринків для імпорту», - спрогнозував фахівець.

Він зазначив, що сьогодні Кабмін значно скорочує бюджетні програми розвитку. «Але збільшення таких витрат стимулює ділову активність, це антикризова класика. Хрестоматійний приклад - «новий курс» президента США Франкліна Рузвельта, який дозволив витягнути Штати з Великої депресії. Тільки за перший рік «нового курсу» промвиробництво країни зросло майже в 1,5 разу, різко скоротилося безробіття. Таку ж політику антикризової підтримки Вашингтон веде і сьогодні, і домагається позитивного ефекту. А ось в Євросоюзі в останні роки зробили ставку на секвестр - й програли, і змушені знову розширювати державні витрати. Шкода, що Київ налаштований повторити ці помилки», - зазначив Кулик.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201