Голова Національного Банку Степан Кубів має негайно оприлюднити список з 12 банків, які він звинуватив у відмиванні 142 млрд.грн.  Про це на круглому столі щодо роботи банків в кризовий період заявив директор аналітичного центру «Форум» Валерій Димов. 

За його словами, те, що список цихбанківне оприлюднено, створює атмосферу непрозорості в діяльності НБУ. 

«По-перше, подібні заяви можуть бути використанні НБУ для тиску на фінансові установи. По-друге, потрібно якнайшвидше оприлюднювати список цих банків, бо ми знаємо, як у нас можуть замести сліди у фінансовій сфері», - переконаний експерт. 

Також, за словами Димова, заява про 12 банків не сприяє фінансовій стабільності банківської системи України. 

«Невизначеність сіє паніку, клієнти банків розуміють, що будь-яка фінансова установа може бути проблемною. І це уже призводить до того, що клієнти намагаються якнайшвидше зняти депозити», - підкреслив Димов. 

В свою чергу керівник економічних програм компанії «CommunicationGroup» Сергій Ганзюк повідомив, що серед списку з 12 банків, які займалися відмиванням коштів, відомо назви лише двох, це  наближені до сім’ї екс-президента  «Платинум Банк» та «Фінбанк»Бориса Кауфмана та Олександра Грановського. 

«На жаль, - каже експерт, - інші 9 банків зі списку Кубіва або не існують, або інформація про них приховується НБУ». «Не хочеться вірити, що ці банки просто відкупилися», - зазначив Ганзюк. 

«В той час коли уряд «циганить» гроші за кордоном, а всіх сплачених податків не вистачає, аби розрахуватись з існуючими боргами, прикривання злочинної діяльності банків є плювком в обличчя вкладників», - так вважає керівник економічних програм компанії «CommunicationGroup». 

За його словами, непрозорість діяльності НБУ призводить до фінансового обезкровлення банківської системи. Бо лише за останніх два місяці обсяг депозитів фізичних осіб зменшився на 7%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

490