Політика Кабміну України викликає все менше довіри навіть на Заході, заявив професор економіки Пауль де Грауве (Німеччина) в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, в Євросоюзі вже з'явилися огляди економічних планів київського уряду, і експерти роблять з них кілька ключових висновків. «По-перше, ці плани приділяють мінімум уваги соціальній сфері. Соціальні витрати зменшуються одночасно з підвищенням податків, що різко і швидко підвищить витрати населення й послабить споживчий попит», - акцентував він.

По-друге, додав експерт, при заявах про підтримку і розвиток приватного сектора економіки на нього готується масштабний наступ. «Це виражається не тільки в фіскальному посиленні (включаючи компенсацію експортного ПДВ), але і в елементах централізованого переділу власності. На словах йдеться про демократію, рівноправність та боротьбу з негативними ефектами попереднього режиму, однак на ділі починають втілюватися вузькі групові та корпоративні інтереси», - зазначив він.

По-третє, продовжив аналітик, Україна планує значно збільшити зовнішній держборг. «В таких масштабах - десятки мільярдів доларів за кілька років - це можуть дозволити собі розвинені країни, але не перехідна економіка в стані глибокої кризи. Викликає відверте здивування подібний підхід українського уряду», - сказав він.

Все перераховане наводить на думку, резюмував фахівець, що економічна програма Кабміну прописана строго під міжнародні фінансові організації. «Від такого відмовилися навіть в Євросоюзі, який як і раніше значною мірою залежить від США. А ось у колишньому СРСР МВФ та інші кредитори зберігають подібні контрсоціальні ультраліберальні підходи», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 27 березня Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2014 рік».

Також ВР підтримала урядовий законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250