Спроба збройного захоплення проммайданчика в Запоріжжі могла бути частиною плану повернення кримінального бізнесу з продажу металопрокату. Про це пише «LB.ua».

«21 березня невідомі з червоними стрічками на рукавах, озброєні автоматами і кулеметами, зайшли на запорізький проммайданчик, куди звозять шлакові відвали місцеві гіганти «Запоріжсталь» і «Дніпроспецсталь». Розставивши вогневі точки, вони блокували частину території Чорної гори (міську землю) і частину відвалів «Дніпроспецсталі» на Балці середній. Представившись «Правим сектором», бійці заявили, що охоронятимуть відвали від «бандитів Януковича», які там промишляють. Через брак офіційних даних, новина про появу озброєних осіб неподалік від землі «Запоріжсталі» перетворилася на «Правий сектор» захопив «Запоріжсталь»!»», - нагадує видання.

При цьому LB зазначає, що через кілька днів силовики стали охороняти територію відвалів, фактично блокувавши діяльність підприємств, що працювали там. Одночасно прокурор області Олександр Шацький виступив з ініціативою щодо створення комунального підприємства з розробки відвалів.

«Багатство шлакових відвалів - це міф. Саме тому заводи самі не переробляють відвали. Ні «Запоріжсталі», «Дніпроспецсталі» це не вигідно. Єдина цінність відвалів - їхня роль у старій злодійській схемі: металопрокат під виглядом шлаку зсипається на відвали, а вже звідти вивозиться і продається. Саме так вони використовувалися в нульових. ЗМІ згадують як ідеолога і керівника цього процесу зятя колишнього начальника Заводського райвідділу міліції Віктора Дейнеги - Ігоря Дейнегу», - пише LB.

Видання зазначає, що в цих схемах особлива роль відводилась правоохоронним органам, оскільки за їхнього бажання спробу вивезення прокату з відвалів можна легко виявити і припинити.

«Золоті часи Дейнеги закінчилися у серпні 2012-го, після зміни власників «Запоріжсталі». Новий менеджмент заводу ліквідував згадані схеми. Лише через два роки торговці металом, які опинилися на вулиці, оговталися від удару і знову почали піднімати голови. У 2013-му начальника одного з управлінь «Запоріжсталі» у дворі будинку жорстоко побили обрізками труб, начальника одного з цехів побили на вулиці, начальнику іншого спалили автомобіль. Міліція, як і слід було очікувати, жодної зі справ про напади на співробітників заводу не розкрила, але і свого злодії не домоглися. Показово, що нинішні загарбники відвалів обережно обійшли ті ділянки, які контролює «Запоріжсталь» - бояться», - пише LB.

За відомостями видання, пакету документів про створення комунального підприємства в органах місцевої влади ще не бачили. Однак на відвалах уже був помічений одіозний Ігор Дейнега.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297